KOSZ WIKLINOWY WYSTAWOWY JAKO ELEMENT PUNKTÓW GASTRONOMICZNYCH

Rodzaje koszy piekarniczych

Producenci produktów plecionkarskich oferują różne rodzaje koszy wiklinowych. W swoim asortymencie proponują chociażby ten bagietkowy, który również występuje w kilku wariantach. Wybrać można mianowicie kształt okrągły bądź z dodatkowym pałąkiem lub bez. Ciekawym rozwiązaniem w tej kategorii jest tzw. wieszak zaprojektowany z myślą o zawieszeniu właśnie. W ten sposób pieczywo prezentuje się estetycznie. Oprócz tego, wśród koszy piekarniczych wiklinowych wyróżnia się skrzynki ladowe ukośne lub proste ? z przegrodą bądź ażurem. Nie sposób pominąć tu regałów z miejscem na kilka koszy oraz wysp, które z łatwością można przestawiać w dowolne miejsce. Co ważne, istnieje możliwość wykonania ich na zamówienie. Niezbędnym elementem służącym z kolei do ekspozycji chleba w piekarni jest tacka wykonana na sklejce w kształcie owalnym lub prostokątnym, posiadająca otwory lub uszy do wygodnego chwytania. Oprócz niej występuje jeszcze wariant wykonany z taśmy, a także zwijany, który zmieści w sobie nawet 3 kg pieczywa. Do tego dodać należy również tzw. makarony stanowiące szczególny typ kosza wystawowego przeznaczonego do postawienia, przy czym one także posiadają wewnętrzne elementy konstrukcyjne w postaci przedziałów czy pokrywek. Warto podkreślić, że wszystkie wymienione produkty charakteryzuje nie tylko różnorodność rozmiarów i kolorów, ale także wysoka wytrzymałość oraz precyzyjne wykonanie.

Wiklinowy chlebak jako domowe wykorzystanie kosza piekarniczego

Wnętrza piekarni i innych lokali gastronomicznych powinny zapraszać do siebie klientów nie tylko pięknym zapachem oferowanych produktów spożywczych, ale także ich ekspozycją. Kosz piekarniczy wykonany z wikliny doskonale spełnia to zadanie, zapewniając przy tym bułkom i bagietkom dłuższą świeżość. Co więcej, sam prezentuje się dobrze w wielu różnych aranżacjach, nadając im nieco sielskiego charakteru. Za sprawą połączenia estetyki oraz funkcjonalności sprawia, że coraz więcej osób pragnie codziennie korzystać z dobrodziejstw, jakie niesie ze sobą wiklina. Entuzjaści oryginalnych, a przy tym ekologicznych, rozwiązań mogą chociażby uzupełnić wyposażenie swojej kuchni o wypleciony z niej chlebak. Jako że kosze piekarnicze występują w wielu wariantach różniących się od siebie kolorem, rozmiarem oraz kształtem i dodatkowymi akcesoriami, z łatwością można dobrać model pojemnika na pieczywo, który spełnia wszelkie potrzeby czy oczekiwania użytkownika. Dostępne są m.in. starannie wykonane warianty owalne z pokrywką. Dzięki takiej budowie z powodzeniem zmieszczą się na każdym blacie. Dodatkowo zamontowana rączka ułatwia ściąganie dołączonego do zestawu wieka. Innym, równie sprawdzonym, rozwiązaniem jest wykorzystanie tacki. Zazwyczaj ma ona formę prostokąta, co umożliwia umieszczenie w niej różnego rodzaju wyrobów piekarniczych. Może ponadto służyć jako patera na owoce lub warzywa.

Nie ulega wątpliwości, że produkty wyplecione z wikliny posiadają wiele pozytywnych cech. Jest to tworzywo urokliwe, ale zarazem eksploatacyjne, które z czasem może utracić pierwotny kolor. Dlatego warto regularnie przecierać kosze oraz tacki piekarnicze wilgotną szmatką lub roztworem wody i soku z cytryny. Zapobiegnie to matowieniu. Warto również chronić je przed przemoczeniem, ponieważ wilgoć może sprzyjać powstawaniu pleśni. W końcu, aby w pełni korzystać z użytkowego oraz estetycznego charakteru wikliny należy o nią odpowiednio dbać, co gwarantuje wykorzystywanie jej przez długi czas.