KOSZ WIKLINOWY WYSTAWOWY JAKO ELEMENT PUNKTÓW GASTRONOMICZNYCH

Wiklina powstaje w wyniku odpowiedniej obróbki młodych pędów wierzby. To zatem w pełni naturalny surowiec, którego potencjał jest na nowo odkrywany, szczególnie przez miłośników ekologicznego stylu życia. Posiada bowiem wiele zalet umożliwiających jego szerokie zastosowanie użytkowe oraz dekoracyjne. Plastyczność tego materiału pozwala na stworzenie wielu ręcznie wyplatanych przedmiotów, jak np. kosz wystawowy. Nadaje się on m.in. do przechowywania i przenoszenia wyrobów piekarniczych. Dzięki swojej konstrukcji przepuszcza powietrze, a co za tym idzie, chleb czy bułki na dłużej zachowają świeżość. Ponadto bardzo dobrze eksponuje dany produkt, przyciągając tym samym wzrok klientów. W konsekwencji, już przed wejściem do sklepu zachęca do zakupu. Jako że wyplatany jest ręcznie, może przybrać dowolny kształt i rozmiar, co pozwala dopasować kosz do specyfiki przestrzeni, a nawet jej wystroju. Otwiera to z kolei kilka różnych możliwości prezentacji danego towaru. W zależności od wyboru modelu, kosze wiklinowe można postawić chociażby na ladzie sklepowej lub podłodze. Wobec tego są nie tylko lekkie, ale także poręczne. Uchwyty czy pałąki znacząco ułatwiają podnoszenie ich oraz przestawiane w dowolnie wybrane miejsce. Wszystkie dostępne warianty niewątpliwie łączą w sobie estetykę i funkcjonalność.

Rodzaje koszy piekarniczych

Producenci produktów plecionkarskich oferują różne rodzaje koszy wiklinowych. W swoim asortymencie proponują chociażby ten bagietkowy, który również występuje w kilku wariantach. Wybrać można mianowicie kształt okrągły bądź z dodatkowym pałąkiem lub bez. Ciekawym rozwiązaniem w tej kategorii jest tzw. wieszak zaprojektowany z myślą o zawieszeniu właśnie. W ten sposób pieczywo prezentuje się estetycznie. Oprócz tego, wśród koszy piekarniczych wiklinowych wyróżnia się skrzynki ladowe ukośne lub proste ? z przegrodą bądź ażurem. Nie sposób pominąć tu regałów z miejscem na kilka koszy oraz wysp, które z łatwością można przestawiać w dowolne miejsce. Co ważne, istnieje możliwość wykonania ich na zamówienie. Niezbędnym elementem służącym z kolei do ekspozycji chleba w piekarni jest tacka wykonana na sklejce w kształcie owalnym lub prostokątnym, posiadająca otwory lub uszy do wygodnego chwytania. Oprócz niej występuje jeszcze wariant wykonany z taśmy, a także zwijany, który zmieści w sobie nawet 3 kg pieczywa. Do tego dodać należy również tzw. makarony stanowiące szczególny typ kosza wystawowego przeznaczonego do postawienia, przy czym one także posiadają wewnętrzne elementy konstrukcyjne w postaci przedziałów czy pokrywek. Warto podkreślić, że wszystkie wymienione produkty charakteryzuje nie tylko różnorodność rozmiarów i kolorów, ale także wysoka wytrzymałość oraz precyzyjne wykonanie.

Wiklinowy chlebak jako domowe wykorzystanie kosza piekarniczego

Wnętrza piekarni i innych lokali gastronomicznych powinny zapraszać do siebie klientów nie tylko pięknym zapachem oferowanych produktów spożywczych, ale także ich ekspozycją. Kosz piekarniczy wykonany z wikliny doskonale spełnia to zadanie, zapewniając przy tym bułkom i bagietkom dłuższą świeżość. Co więcej, sam prezentuje się dobrze w wielu różnych aranżacjach, nadając im nieco sielskiego charakteru. Za sprawą połączenia estetyki oraz funkcjonalności sprawia, że coraz więcej osób pragnie codziennie korzystać z dobrodziejstw, jakie niesie ze sobą wiklina. Entuzjaści oryginalnych, a przy tym ekologicznych, rozwiązań mogą chociażby uzupełnić wyposażenie swojej kuchni o wypleciony z niej chlebak. Jako że kosze piekarnicze występują w wielu wariantach różniących się od siebie kolorem, rozmiarem oraz kształtem i dodatkowymi akcesoriami, z łatwością można dobrać model pojemnika na pieczywo, który spełnia wszelkie potrzeby czy oczekiwania użytkownika. Dostępne są m.in. starannie wykonane warianty owalne z pokrywką. Dzięki takiej budowie z powodzeniem zmieszczą się na każdym blacie. Dodatkowo zamontowana rączka ułatwia ściąganie dołączonego do zestawu wieka. Innym, równie sprawdzonym, rozwiązaniem jest wykorzystanie tacki. Zazwyczaj ma ona formę prostokąta, co umożliwia umieszczenie w niej różnego rodzaju wyrobów piekarniczych. Może ponadto służyć jako patera na owoce lub warzywa.

Nie ulega wątpliwości, że produkty wyplecione z wikliny posiadają wiele pozytywnych cech. Jest to tworzywo urokliwe, ale zarazem eksploatacyjne, które z czasem może utracić pierwotny kolor. Dlatego warto regularnie przecierać kosze oraz tacki piekarnicze wilgotną szmatką lub roztworem wody i soku z cytryny. Zapobiegnie to matowieniu. Warto również chronić je przed przemoczeniem, ponieważ wilgoć może sprzyjać powstawaniu pleśni. W końcu, aby w pełni korzystać z użytkowego oraz estetycznego charakteru wikliny należy o nią odpowiednio dbać, co gwarantuje wykorzystywanie jej przez długi czas.